Träning av häst

Träning av häst

Partnerskap och samspel i vardagen

Hästen ska finna trygghet och glädje i att vara hos människan – det tycker jag är grundläggande för ett gott samspel. Fungerar grundträningen så blir all annan hantering, både vardagshantering såväl som t ex lastning och skoning, naturlig och enkel.

Vi människor behöver lära oss att se hästarna och att vara i nuet i vårt umgänge med dem. Precis som i alla relationer bör vår relation med hästarna bygga på en känsla och respekt för varandra. Detta leder i sin tur vidare till ömsesidig tillit.

För att kunna kommunicera med hästar är det viktigt att förstå hur hästen reagerar när den blir otrygg eller rädd. Då hästen är ett flyktdjur blir responsen på uppfattat hot;

  • Flykt
  • Försvar
  • Uppgivenhet

Jag vill inte att hästen ska hamna i denna situation, utan att den hela tiden känner förtroende för människan. Av denna anledning är det viktigt att känna och kunna läsa av individen samt att alltid vara rättvis och konsekvent i hanteringen.

En återkommande punkt när jag tränar hästar är därför att göra den uppmärksam på att människan har koll på läget och går att lita på. Bland hästar i flock är det alltid en eller ett par hästar som håller vakt och är trygghet medan de andra vilar och kan slappna av. Denna roll vill jag att hästen känner att jag har när den är i min närvaro.

Tillit, arbetsglädje och signalkänslighet

För mig handlar träningen om att bygga upp en god relation med hästen, så att hästen handlar av tillit och arbetsglädje snarare än rädsla för konsekvenser.

Av samma anledning använder jag mig sällan av godis i träningen. Jag vill att hästen ska vilja vara med mig och interagera med mig för den finner mig intressant och pålitlig – inte för att jag bjuder på godis.

Jag lägger ner mycket arbete på att träna in saker från marken. Detta tar jag sedan med vid fortsatt utbildning.

En annan viktig del av träningen är att göra hästen känslig för minsta möjliga signaler. Hästar känner en fluga sätta sig på dem –  starkare än så behöver signalerna normalt inte vara. Målet är alltid att använda lättast möjliga, allra helst fjäderlätta, signaler i kommunikationen med hästen.