Fler hovslagare som vill sko ”in i från o ut” önskas!

Jag har nu skott hästar sedan senare halvan av -80 talet och drivet hovslageri på heltid sedan juni -94, skolan fick mig att förstå att det där med att sko hästar är så mycket mer än att ”bara” slå på ett slit skydd under hovarna.

Frågorna har under åren blivit fler än svaren och idag känner jag att jag knappt kan svara säkert på någon fråga ställda av mig själv eller häst ägare, men en fråga bland flera som jag fått svar på är att alltid sträva efter en god balans i hoven.

Ja, vad är då en god balans i hoven. Det jag med åren har fått lära mig på kurser och av kollegor samt den erfarenhet jag själv samlat på mig säger mig att hovledens centrum är centrum för belastning och hovens rotation, detta verkar var en mycket viktig punkt för hästens välbefinnande. Men varför är det så få kollegor som anammar dessa kunskaper i sin vardag?? Det finns mycket bra information om hur man går till väga för att hitta ”centrum” i hoven, jag vill mena att alla som är hyfsat intresserad ganska enkelt kan lära sig detta och så många hästar som skulle slippa en massa problem!!

Med bild serien nedan vill jag väcka en tanke hos människor som sysslar med häst, jag vet att hästarna uppskattar detta och med glada hästar kommer glada (läs nöjda) kunder! Detta tar upp vad jag funnit vara viktigt för att hitta en god D/P dorsal/palmar (fram/bak) balans, M/L medial/lateral (in/ut sida) balans får jag återkomma till, den är dock minst lika viktig.

Jag vill inte döma någon, jag lever efter den tron att en var som skor hästar gör sitt yttersta för att nyttja sin kunskap till att göra det bästa den kan för våra fyr fota vänner! Men det går alltid att lära sig mer!

3 reaktion på “Fler hovslagare som vill sko ”in i från o ut” önskas!

  1. Intressant, och kloka ord – framförallt gillar jag den där inställningen att man aldrig kan vara fullärd, nyfikenhet och vetgirighet för hästens bästa.

    Jag fick min häst ”tillbaka” när han nästan varit i himlen och vänt… så nöjd kund är det minsta man kan säga. Och en glad häst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *